Sunday, May 29, 2011

percaya

Kita merancang, Allah yang menentukan...

Selalu kite merancang sesuatu perkara, dari awal hingga akhir, dari sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besarnya... Tapi...

Kadang-kadang kite dah terbayang-bayang perkara yang kite rancang dengan happy nye... Tapi...

Apa yang kite rancang kadang-kadang tak jadi. Mungkin kite merasa lelah menyediakan segalanya tapi ternyata telah tertulis di Lauh Mahfuz bahawa perkara itu tak jadi...

Hm... kite kadang-kadang tertanya. 'Inikah yang terbaik?' 'Apakah hikmah di sebalik perkara yang berlaku ni?' 

Tak tercapai dek akal kan? :)

Kadang-kadang kite tertanya dalam diri, 'Penatkah menghadapi ujian Allah?' 'Penatkah mengharapkan Allah sebagai tempat bergantung?' 'Penatkah merayu pada Allah?' 'Tidakkah kite merasa bahawa Allah-lah selayak-layaknya penentu takdir baik dan buruk?'

Kembalilah pada Allah tatkala kite merasa lemah. Sujudlah padaNya sebagai tanda penghambaan dan pengharapan. 

Sungguhpun manusia membuang kite, Allah tak pernah membuang kite. Percayalah pada Allah lebih daripada segalanya...

T.T <-- kite

10 comments:

ayubi said...

=)
=|
=(
='(
T_T <-- saya

SyahmiFikri said...

because He knows better!

shahira ismail said...

adi..masalah dengn manusia ke?..
jgn sedey adi..bukanke dulu awk yg aja kt kenal tiada ap yg lbh hebat dari cinta allah..kt yakin awk akan kuat adi!^^ semoga rahmat allah sentiasa bersama awk adilah..^^
p/s: btw sapa buli awk meh kt duku!brani buli adi kt.grr.hehe

Bintu Rafee said...

salam...

ayubi: dah habis exam belum? :)

syahmi: yup3! :)

Shiro: eh, tak de org buli kite la.. hehe terima kasih sebab nak protect kite. ye, kite kan adi awak. hehe. bukan masalah kite sebenarnya kite menangis. masalah org lain sebenarnya. classmate kite. dapat kan forward msj?

a.j. said...

finishing line. 15 june. Pastu saya balik untuk memicit-micit pipi dik yan.

Bintu Rafee said...

all the best. inshallah sukses!
kesian dik yan. picitkan dengan kasih sayang ye

Nurul Ain Haja Mohideen said...

wht's new abt M.Bsns?? any update?

Bintu Rafee said...

hehe bout muffin... otw inshallah. (think so.. err..)

semalam buat biskut. habis... macam2 colour. haha tak retila guna microwave oven tu. tapi dalam usaha untuk mempelajari menggunakannya. hehe

how bout u ain? driving? kte ingat nak habiskan 21st June ni inshallah...

Nurul Ain Haja Mohideen said...

my driving..uhmm..still in progress..jumaat amal dh pos kn surat tu, aftr dh dpt, kte g wat inshaAllah..kte akn sme2 brjaya kali ni, amen..

Bintu Rafee said...

inshallah... :) semoga berjaya kali ni...