Monday, September 19, 2011

Yang kuat bukannya badan, tapi HATI

First day in HOSHAS, Temerloh.

Wow! memang menakjubkan melihat orang sekeliling yang sibuk meng'cure' orang lain. Kita yang first time sampai ni terpinga-pinga lagi dengan prosedur dan cara nak clerk patient.

At first memang rasa masih tak layak lagi je menjejakkan kaki ke hospital dan bergelar Clinical student. Tapi, kuatkan juga kaki round-round di sekeliling Paediatric ward dan beramah mesra dengan beberapa patient.

Tadi jumpa dengan seorang kanak-kanak yang menghidap Mitral stenosis, masalah dengan injap mitral di jantung. Petang tadi dia dan family bersiap-siap untuk discharge dan ke Institut Jantung Negara (IJN)

Lagi, jumpa dengan patient Surgical. Baru dioperate kaki sebab accident motor-kereta.

Ada juga patient kena chicken pox atau Varicella infection.

Rasa baru sikit je patient yang kita jumpa. Tapi penat satu badan terutama kaki. wuwu...

Tapi kan...


Jadi beringat ye... Kuatkan hati.. ^^ [Kredit]

Dan tadi ter'stumble' dengan something interesting pasal doa Abu Bakr r.a... Best sangat! :D



Menariknya do'a ni... Everything yang kita buat atau sedihkan atau rintihkan, seutama-utamanya dikhabarkan pada Allah...

Mungkin hati kita terguris dengan kata-kata orang and all that, it is memang Allah's power nak buat semua tu. Sebab tu, hati mesti kuat. Dan semua tu adalah ujian yang Allah beri untuk menguji hati kita benar2 untuk Dia atau tak. Kita betul-betul harap redha Allah ke tak.

Sebenarnya ada satu cerita pasal doktor kat sini yang buat kita rasa kagum sangat dengan dia... Tapi tak tau nak buat ayat cam nela... so, simpan dulu kot. ^^

Selamat berbuka pada yang berpuasa hari ni. Tahniah kita ucapkan.

p/s: Jagalah hati. Kalau hati tu baik, baiklah seluruhnya. Kalau hati tu jahat, jahatlah seluruhnya. Segalanya bermula dengan hati. Dari hati turun ke seluruh anggota yang mengawal ibadah kita. Wallahua'lam...

2 comments:

Siti Najwa said...

adilah, hati aku tgh lemah skang T_T

Bintu Rafee said...

@Siti Najwa

Najwa, kuat kan semangat tau! ^^

Kita tak reti sangat motivate org pun tapi kalau ko nak support, just contact me k?