Tuesday, June 14, 2011

Kite buat 'muffin'.

Hidup ini memang perlu dengan kadarnya.

Tidur dengan sekadarnya.
Makan dengan kadarannya.
Mandi tak boleh melebih-lebih sangat.
Berhibur dengan sekadarnya.

Kalau tak, jadi haru biru. Jadi tak betul. Senget hidup ni...

Macam buat muffin semalam. Memang tak betul. T.T

Terlebih baking soda je. Tapi jadi tak best langsung. Pahit. Bukan... Payau. Tak juga...
Ntah la. Memang rasa tak betul. Rasa kelakar pun ada juga. nge~

Lepas ni memang belajar lesson yang sangat melekat di minda. Ikut peraturan, Adilah... Jangan nayakan makanan lagi. Do it well~

Kalau peraturan memasak pun ada dan perlu sangat diikut, apatah lagi kalau peraturan hidup di dunia.

Terlebih baking soda dah jadi tak sedap, apatah lagi kalau banyak lagi peraturan memasak yang tak diikut.

Macam tu juga HIDUP ni. Kalau sikit peraturan Allah kite tak ikut dah jadi bercelaru hidup ni, apatah lagi kalau hidup ni asyik nak buat salah je... asyik nak buat dosa je... kan?

Memang hidup ini ada resepinya tersendiri. Terlalu keduniaan memang menghinakan.
Terlalu ukhrawi pun tak betul juga. Semuanya kena datang seiring. Seiring dan secukup rasa...

Baru hidup ni best~ Best sangat! :)

4 comments:

Intermagnetos said...

salam.. ni, terasa pulak org kat sini.. hehe... ape maksud terlebih baking s0da?? rsenye, garam pun sme.. hehe... sudu 'kecil'?

Bintu Rafee said...

salam. aida, pulanglah ke rumahmu... haha

ye aida. akak tak hantar kat cik kiah. takut org tak beli nanti bila kite hantar lagi. so sorry kalau kite semua kena habis kan mufin yang 'sedap' tu di rumah.

yup. sudu kecil memang sudu kecil..

Aida jumpa cik kiah ke?

Nur Liyana said...

manusia mudah lupa wahai dearest dila..manusia nie xsuka terikat dengan peraturan..tu sebab hidup kacau bilau..macam yg dila cakap..in case of memasak pown kena ikut step by step, kalau tak, boleh say gud bye je la deka makanan tue..kan dah jadi amalan syaitan..huhu..membazir....inikan pula HIDUP!!! insyaAllah, didik diri untuk suka pada peraturan supaya diri ini lebih berdisiplin.kalau tak boleh nak ikut semua, mula dengan yang senang dulu..lama2 nanti, dah bole get used to it..huhu..wallahu'alam...

Bintu Rafee said...

inshallah yana. terima kasih atas perkongsian.

rindu yana~